Wedstrijdverslag Vrouwen 1 - DVVA Vrouwen 1

22 februari 2019 - Door: Anonieme reporter

Het is krokusvakantie op de basisscholen, wat betekent dat ook de bardienst na een lekker rustig ochtendje, de gelegenheid heeft (naast genieten van het mooie weer) voor de afwisseling eens een seniorenwedstrijd te zien. De wedstrijd tussen onze dames 1 en DVVA dames 1 is een interessante wedstrijd om te zien, omdat een aantal speelsters van het De Meer damesteam van een paar jaar terug nu bij de tegenstander speelt. Altijd een mooie kans om elkaar eens goed op te meten en de beste benen voor te zetten. Overigens zijn een paar van de dames van De Meer niet aanwezig, omdat ze op wintersport zijn, dus in de toekomst is een revanche met complete elftallen wel zo terecht.   

De eerste helft

In het begin van de wedstrijd bouwt De Meer goed op en net als de tegenstanders zetten ze hoge druk, wat het combineren op het middenveld en in de aanval wat stroef laat verlopen, maar wel voor veel felle duels zorgt. De eerste keer dat DVVA echt gevaarlijk is, roept meteen een interessante kwestie op: krijg je als keepster de bal zodanig hard in je gezicht dat je er een minuutje of vijf van moet bijkomen, maar hiermee wel een doelpunt voorkomt, heb je dan gewoon domme pech dat iemand je bijna bewusteloos schiet of maak je een prachtredding die de wedstrijd in een cruciale periode kan bepalen? Ik denk dan op z’n cruijffiaans: Elk voordeel heb z’n nadeel en je gaat het pas zien als je het door hebt! In ieder geval had de keepster mazzel dat uit de corner die daarop volgde de bal maar rakelings naast de paal werd gekopt. 

Als de keepster hersteld is, klaar voor de doeltrap, en de speelsters terug in positie zijn, kunnen we verder spelen en hopen dat de keepster er geen hersenletsel of iets dergelijks aan over houdt. Ondanks dat De Meer in de eerste helft meer balbezit heeft, is het spel van DVVA dreigender en creëren ze meer kansen. 

Zo komt de volgende dreiging als een lange bal vanaf het middenveld, die niet zo lastig te onderscheppen lijkt, toch mis wordt gekopt door de verdedigster van De Meer en zo op het hoofd van de aanvalster van DVVA belandt. Gelukkig leek het alsof zij de bal niet meer verwachtte en geen tijd had om efficiënt te reageren, waardoor het een simpele stuiterbal voor de keepster werd.

De verdediging van beide ploegen is goed georganiseerd en van beide kanten wordt er op het middenveld hoge druk gezet. Dus worden er al snel lange ballen gepoogd over de verdediging te spelen. De eerste die hiermee echt gevaarlijk wordt, is –opnieuw- DVVA: de bal wordt net achter de laatste linie gelegd en de linksbuiten draait met een snelle kap actie de zestien in en geeft de bal strak voor. Het schot wordt gelukkig knap tegengehouden, met een uitgestrekte voet - de keepster is weer scherp. 

Uit de volgende lange pass die achter de linie landt, volgt dan de 0-1: de linksbuiten kapt naar binnen geeft de bal weer laag en strak voor, in de kluts weet een DVVA speelster er dan net een voetje tussen tegen aan te krijgen, en daarmee is dan het eerste doelpunt van de wedstrijd een feit.      

In het vervolg van de eerste helft heeft De Meer moeite met de omschakeling en maken de dames een aantal onnodige foutjes. De keepster laat nog een keer de bal uit haar handen stuiteren, waar de spits nog bijna een voet tegenaan krijgt. Voor de rust heeft DVVA nog tweemaal een kans op de 0-2. De eerste daarvan komt als een speelster van De Meer op de middenlijn onverwachts heel naar uitglijdt en zo de bal verliest en dan ligt de weg naar het doel voor DVVA bijna open en ontstaat een snelle counter. Gelukkig weten ze hier niet van te profiteren. Vlak voor het rustsignaal wordt er door De Meer nog een keer klungelig balverlies geleden op de eigen 16. Gelukkig wordt ook de kans die hierdoor volgt niet verzilverd en kan er met een tussenstand van 0-1 worden gepauzeerd.

De tweede helft

Vanaf de aftrap zet DVVA hoge druk en maakt het opbouwen voor De Meer erg lastig. Doordat de opbouw moeizaam verloopt, hebben het middenveld en de backs van DVVA veel ruimte om in de aanval te gaan. Gevolg is dan dat de aanval van De Meer moet mee verdedigen, wat een counter nog onmogelijker maakt met de aanvalsters niet in positie. 

Ondanks kranig verzet van de verdediging en het middenveld, dat toch ook veel duels wint, is het een kwestie van tijd voor je wordt afgestraft als je in opbouw de bal verliest. Zo valt dan op een gegeven moment ook de 0-2: de linksback krijgt een lastige stuiterbal van de keepster die ze nog ternauwernood kan aannemen en schiet dan net te  ver van haar voet af. De rechtsbuiten neemt de bal gemakkelijk over en door snel de bal voor te geven hebben de centrale verdedigsters geen tijd om snel genoeg terug in positie te komen; de spits kan gerust goed leggen en schiet de bal hoog het net in.

Onze dames hebben het vanaf dat moment echt lastig en moeten steeds meer de focus verleggen naar het voorkomen van een nog grotere achterstand in plaats van die rechttrekken. Het spel schuift steeds meer op naar de eigen helft, de aanvalsters en middenveldsters moeten steeds verder terugzakken. De combinaties lopen stroef en gaan ook moeilijk als er eerst van de eigen helft afgekomen moet worden om dan ook echt gevaarlijk te worden. Tegen het einde van de wedstrijd komt De Meer nog tot een paar kansen, maar ze weet niet echt gevaarlijk te worden. 

En helaas moet worden toegegeven dat de daarop volgende 0-3 een echt prachtig doelpunt was: via een één-twéétje breekt een speelster door de verdediging heen, maar speelt de bal net iets te ver voor zich uit. De keepster komt uit en weet de bal te onderscheppen, die langzaam een paar meter richting de hoek rolt, de keepster en de verdedigster in de veronderstelling brengend dat het gevaar geweken is. Dan kruipt de speelster van DVVA echter snel achter de bal en voordat de keepster nog door heeft wat er gebeurt, krult ze de bal tegen alle verwachtingen in vanuit een lastige hoek het net in bij de verre paal. Dit was dan ook het laatste doelpunt van de wedstrijd en bezegelde een terechte overwinning voor DVVA. 

Het was een mooie wedstrijd om te zien, er werd erg fel en energiek gespeeld. Een revanche lijkt me daarom ook erg leuk om te zien en ik twijfel of het hetzelfde zou zijn gegaan als de dames van De Meer compleet waren geweest. Hiermee sluiten we af, en tot de volgende keer.

Vriendelijke groet,

Uw Anonieme reporter.