Van de voorzitter: de Coronacrisis en s.v. De Meer

2 april 2020 - Door: Bestuur

Het coronavirus, met bijbehorende crisis van ongekende omvang en onoverzienlijke gevolgen. Ja beste De Meer-vrienden en ieder die dit leest, we zitten daar nu middenin, of staan wellicht pas aan het begin. Ik heb de indruk dat de specialisten op dit gebied het zelf ook niet weten.

De maatregelen die zijn en worden genomen om de gevolgen op medisch gebied nog eningszins beheersbaar te houden, zijn rigoureus en raakt ons allemaal enorm. Aan huis gekluisterd, niet uit vrije wil, maar daarvoor ten zeerste aangespoord. Het is iets wat wij niet kennen en wat ook helemaal niet bij ons past. Lege straten, lege treinen, bussen, trams en veel minder verkeer als gewoonlijk.

En dan hebben wij en de kinderen in het “gewone” leven al allemaal een uitlaatklep nodig. Voor de één is dat uitgaan, voor de ander de natuur in en voor weer anderen is dat sporten, bijvoorbeeld voetballen. In het leven nu, met alle beperkingen hebben we die uitlaatklep eigenlijk nog veel harder nodig maar is daar geen enkele mogelijkheid voor. Zo van het ene op het andere moment van alles was mogelijk naar niets is mogelijk.

Bij de club zitten alle trainers, andere medewerkers en bestuurders zich te verbijten dat zij helemaal niets kunnen doen. Zij zouden graag op het veld staan om een team te trainen of te coachen, zij zouden graag achter de bar staan om te helpen in de kantine en zij zouden graag alles regelen wat geregeld moet worden.

Maar minstens zo erg is het natuurlijk voor de voetballers zelf  van jong tot oud. Voor de jongeren die de hele week naar school gaan of studeren, één of twee keer in de week trainen en in het weekend de wedstrijd. Daar kijken zij zo naar uit. Voor de iets ouderen met hun vaak drukke baan geldt natuurlijk precies hetzelfde met voor hen dan natuurlijk ook het bijbehorende sociale gebeuren, een drankje na de wedstrijd. Allemaal opeens is dat niet meer. En dat ook nog in de mooiste maanden met lekker weer en langer licht. 

Als club waren we natuurlijk bezig aan een (alweer) heel bijzonder seizoen. Na acht jaren van plannen maken werd de knoop doorgehakt om de nieuwbouw te realiseren. Tijdens deze bouw hadden we omgebouwde containers als nood voor kleedkamers en doucheruimtes. Geen ideale situatie maar desondanks heb ik maar heel weinig van jullie hierover horen klagen. Blijkbaar had je  het er graag voor over om daarna in de nieuwe grotere kleedkamers en douchruimtes jullie intrek te nemen. Klasse dat er zo weinig werd geklaagd, dank daarvoor! Het gebouw is nu vrijwel helemaal klaar en wat zou het mooi zijn geweest om daar in deze mooie voorjaarsmaanden gebruik van te maken, maar ja.

Bijzonder ook was dit seizoen door de prestaties van de Zondag 1. In de ruim honderd jaar dat onze club bestaat had zondag 1 al meerdere keren derde klasse gespeeld. Hoger dan de middenmoot op de ranglijst kwamen ze nooit. Dit seizoen was het aanvankelijk ook middenmoot maar na een reeks van 10 wedstrijden achter elkaar gewonnen en dus 30 punten stonden we bovenaan en 4 punten los van de concurrentie. En bovendien een periodetitel op zak. Volop kans dus op promotie naar de 2e klasse en ook op het kampioenschap. Gisteren kregen we van de KNVB het bericht dat deze competitie als niet gespeeld wordt beschouwd. Wordt dus niet uitgespeeld, geen kampioen geen promoties en geen degradaties. Heel zuur voor trainer Stan Bijl en z´n mannen en zijn staf  die ik een groot compliment maak voor wat zij hebben gepresteerd en hoe ze er keihard voor hebben gewerkt. Overigens ook zuur voor de club en vaste supporters.

De hele situatie heeft natuurlijk ook consequenties voor de financiële positie van onze club. Sinds drie weken geen enkele inkomsten meer uit de kantine terwijl bij de begroting/plannig wel was gerekend op die belangrijke inkomsten in de drukste maanden van het seizoen. Maar het is niet anders en we zijn financieel zo gezond dat er op de korte termijn geen problemen hoeven te zijn. Wel zullen we daarvoor moeten besparen op de kosten. 

En nu?  Hoe nu verder?

Dat is op dit moment nog allemaal heel onzeker. Deze week werd bekend gemaakt dat alle maatregelen ivm corona worden verlengd tot 28 april. Op dezelfde dag maakte de KNVB het besluit bekend dat alle competities in het amateurvoetbal per direct zijn beëindigd en dat dus geen wedstrijden meer worden gespeeld. Heel erg vervelend voor ons allemaal maar wel begrijpelijk. Het verlengen van de maatregelen tot 28 april betekent dat alle sportparken tot die datum gesloten blijven en dus ook bij onze club geen activiteiten zullen zijn.

Vooruitlopen op de situatie na 28 april heeft niet zoveel zin, niemand weet hoe we er dan voorstaan. Alleen als dan weer sporten in groepen mogelijk blijkt dan zullen wij zeker kijken wat mogelijk is, denk daarbij aan training voor jeugd en senioren, wellicht onderlinge competities of toernooien wat dan zou kunnen doorlopen tot eind juni. Maar dit is speculeren en dat moet ik eigenlijk niet doen want het kan zomaar zijn dat na 28 april alles blijft zoals het nu is.

Ik ben me ervan bewust dat vergeleken bij de crisis en de vele slachtoffers die dat met zich meebrengt voetbal en wat daar bij hoort bijzaak is. Maar voor ons allen wel een belangrijke bijzaak, het geeft ons de ontspanning die we allemaal nodig hebben. 

Blijf de maatregelen opvolgen, blijf goed kijken naar wat je doet, blijf gezond!

 

Leo van Vuuren, voorzitter