Ouderwets Zaterdag 1 maakt het zichzelf lastig tegen TOS Actief

1 oktober 2013

AMSTERDAM – s.v. De Meer Zaterdag 1 heeft na twee thuisoverwinningen de eerste uitoverwinning op zak. In een wedstrijd van bedenkelijk niveau boog TOS Actief pas in de slotfase voor het ensemble van trainer Danny. In een wedstrijd waarin het voetbal ondergeschikt was aan de kwaliteit van de doelpunten werd het uiteindelijk 2-3 voor De Meer. Door de uitslagen op de andere velden zijn de Amsterdammers nu op verliespunten de koploper in de vierde klasse E van het zaterdagvoetbal.

Er waren pakweg 20 seconden gespeeld op het zonnige Sportpark Middenmeer als De Meer voor een tweede keer kan aftrappen. Na een opeenstapeling van ongelukkige momenten van achtereenvolgens Sam, Lucas en Pim, belandt de bal voor de voeten van één van de twee spitsen van de thuisploeg. Laatstgenoemde twijfelt vervolgens geen moment en knalt vanaf een dikke 25 meter met een ware volley de bal diagonaal langs de nog koude Wolter. Het is ook meteen het enige werk voor de jarige Wolter voor de rust. Het restant van de eerste helft beperkt TOS Actief zich tot tegenhouden en probeert met lange halen de achterhoede van De Meer te testen. De pogingen van Appie en consorten belanden vaker in de omringende struiken en voeten van De Meer-spelers, dan bij teamgenoten. 

Het duurt tot de 14e minuut totdat de stand weer in evenwicht is. Nadat TOS Actief besluit om verder te spelen en geen blessurebehandeling mogelijk te maken voor één van zijn spelers, veroveren de bezoekers de bal. Via Joost van Leeuwen wordt Tijs de diepte ingestuurd. Zijn trekbal wordt vanaf een meter of dertien koelbloedig door Victor binnengetikt. “Dit zijn van die vaste oefenvormpjes die we vaak trainen,” glundert de doelpuntenmaker na afloop. “Dan blijkt maar weer eens: oefening baart kunst!” Vervolgens gebeurt er langs niks. Het spel van beide partijen is te slordig, waarbij De Meer terugvalt naar patronen van voorgaande seizoenen. Met enig voortuin gaat het wel de rust in met een 1-2 voorsprong. Het is de matig spelende linksback van de thuisploeg die wederom een overtreding nodig heeft op de dekselse Tijs af te stoppen. De vrije trap wordt door Lucas feilloos op het hoofd van Joost van Leeuwen gelegd, die op zijn beurt de bal in het netje legt. 

In de tweede helft meer van hetzelfde: TOS Actief kan niet meer dan met opportunistisch voetbal de gelijkmaker afdwingen. Dat lukt amper, maar ze worden in de wedstrijd gehouden door de roodhemden. Het is opvallend dat vooral topscoorder Joost van Leeuwen, over het algemeen de koelbloedigheid zelve, drie opgelegde mogelijkheden mist op de wedstrijd in het slot te gooien. Zo zijn een 1-op-1, een intikker van vijf meter en een van twee meter vanmiddag niet aan hem besteed. “De vorm van eind vorig seizoen is er nog niet,” deelt hij mee als hij na afloop terugblikt. “Het is maar goed dat we Sam nog hebben, anders had ik wel een heel vervelende nasmaak aan deze wedstrijd overgehouden. Met veel trainen komt de vorm vanzelf weer terug, daar heb ik alle vertrouwen in.” 

Met de verwijzing naar Sam doelt Joost van Leeuwen op de winnende treffer van de dit seizoen tot centrale verdediger getransformeerde middenvelder/aanvaller. Voordat er aan De Meer kant iets te juichen viel, kende de wedstrijd nog twee andere noemenswaardige momenten. Allereerst de gelijkmaker na ouderwets laf ingrijpen in de laatste lijn van De Meer, zodat bij de tweede paal makkelijk kan worden gescoord. De Meer lijkt zodoende deksel op de neus te krijgen, maar blijft het wel proberen. Dit leidt tot het tweede noemenswaardige moment als TOS Actief met tien man verder moet na een pittige tackel op Victor van de linkermiddenvelder van de thuisformatie. De prima leidende scheidsrechter kan niet anders dan de overtreding bestraffen met een rode kaart. “Met de enkel gaat het wel oké. Ik verwacht hier de komende dagen, en belangrijker vanavond, geen last van te hebben,” zo laat het slachtoffer weten. 

En als vervolgens niemand het nog verwacht, komt de bal via de ingevallen Jesse en Lucas bij de opgekomen Sam. Met een karakteristieke solo slungelt de robuuste verdediger langs jan en alleman, inclusief Appie, en passeert hij met schot de bal voorbij de uitstormende doelman. Met de winnende 2-3 wordt Sam in één klap de ‘Gillette Speler van de Week’, wat overigens geen overbodige luxe is vandaag de dag. “Het maakt mij niet zoveel uit wie er scoort, als we maar scoren,” aldus de matchwinner. “Maar je ziet het wel. Ik ga één keer naar voren en het is hangen geblazen. Dat belooft wat voor de volgende wedstrijden.” Victor voegt toe: “we hebben vandaag niet ons niveau gehaald, maar het veld was vanmiddag ook een factor. Dat is niet best en dan te bedenken dat we pas vier weekenden onderweg zijn in de competitie.”

Door de derde overwinning staat De Meer met de volle winst op verliespunten bovenaan. Het kan gezelschap krijgen van TABA die een wedstrijd minder heeft gespeeld. Volgende week gaat De Meer op bezoek bij de puntloze hekkensluiter Legmeervogels uit Uithoorn. 

Loting districtsbeker Afgelopen maandagavond heeft op het districtskantoor van West 1 in Amsterdam de loting plaatsgevonden voor de eerste knock-out ronde van de districtsbeker.  De Meer is hierin gekoppeld aan zondag derdeklasser IVV uit Landsmeer. De wedstrijd zal gespeeld worden op zaterdag 19 of zondag 20 oktober. Houd de komende tijd uw favoriete website in de gaten voor verdere details.