De Meer Zaterdag 1 beslist ijskoud duel in half uur

25 maart 2013

HEEMSTEDE – s.v. De Meer Zaterdag 1 heeft de uitwedstrijd tegen RCH met 4-2 gewonnen. Ondanks het barre weer vonden de wijze heren van de KNVB het verantwoord om te voetballen. De straffe wind zorgde voor een ijskoude gevoelstempratuur aan de Sportparklaan en drukte daarnaast een stempel op het wedstrijdbeeld. De Meer ging het beste met de moeilijke omstandigheden om, waardoor de wedstrijd al snel beslist was.

Vandaag is er goed nieuws van het blessurefront te melden. Na ruim anderhalve maand blessureleed keert Marcel terug in het hart van de verdediging en zit Tijs op de bank nadat hij vrijwel volledig is hersteld van zijn gekneusde rib. Voor de rest zijn het de gebruikelijke namen die de basis vormen. De Meer speelt in de eerste helft met de wind in de rug en dat legt de Amsterdammers bepaald geen windeieren op. Vanaf het begin is duidelijk dat voetballen tegen de wind in moeilijk is en RCH komt zodoende moeizaam van de eigen helft. Door het afjagen van Felix ontstaat de eerste kans. Hij stelt Lucas in staat om de voorsprong op het scorebord te schieten, maar in plaats van zelfzuchtig te zijn sterft zijn inzet ergens tussen doelpoging en voorzet. Niet veel later is het wel raak als Japie na goed doorzetten met een punter Jesse bereikt. De aanname van laatstgenoemde is niet optimaal, maar de bal belandt wel voor de voeten van goalgetter Joost. Hij twijfelt geen moment en met een halve volley met de buitenkant rechts belandt de bal in de verre hoek van Heemsteedse doel. Ook de tweede goal komt op naam van de student geschiedenis. Na een simpele één-twee met Felix kan Joost ongehinderd tientallen meters overbruggen met de bal aan de voet. Op de afronding is ook ditmaal niks af te dingen. “Het voelt de hele week al goed”, aldus de doelpuntenmaker na afloop. “Deze nieuwe kicksen zitten als gegoten. Adidas heeft veel werk ingestoken in het testen van deze schoen. Tevens is hij door achtjarige Filipijnse jongetjes met de hand vervaardigt en dat merk je! Ik zal alleen te twijfelen over de kleur. Maar je weet wat ze zeggen: een echte man kan roze hebben.”

De ijverige Felix brengt nog voor het half uur de 3-0 op het scorebord. Na een lange uittrap van Wolter gaat eerstgenoemde goed door, waardoor eerst de laatste man en vervolgens de doelman van RCH opzichtig in de fout gaan. De laatste tikje van dichtbij is dan een koud kunstje. Meer treffers voor de Amsterdammers blijven uit, mede door het onscherpe vizier van met name Jesse.

Doet RCH dan ook mee? Jazeker. Althans, voor rust sporadisch. Een slap afstandsschot van twintig meter wordt door doelman Wolter moeizaam verwerkt, de rebound daarentegen pakt hij vakkundig. De tweede moment van onoplettendheid van Wolter zorgt voor het tweede gevaar van RCH. Volgens scheidsrechter Jeukens overtreedt Wolter de zes seconden regel en wijst zodoende een indirecte vrije trap toe op negen meter van het Amsterdamse doel. De inzet van de thuisploeg stuitert via de vingertoppen van de doelman en de lat weer het speelveld in. De daaropvolgende rebound belandt eveneens op de lat, nadat de bal licht is getoucheerd door de kruin van Sam. Een laatste wapenfeit van RCH voor rust is een indraaiende vrije trap die bij de tweede paal wordt naast gekopt door Shinji Ono.

Na rust een ander, maar verwacht speelbeeld. Nu heeft De Meer de wind van voren en dringt RCH vanaf het eerste fluitsignaal aan zonder echt gevaarlijk te worden. Een mogelijke 4-0 wordt door de scheidsrechter en zijn assistent vroegtijdig afgekeurd na vermeend buitenspel na een goede doeltrap van Wolter. Ook in de eerste helft is dit duo verantwoordelijk voor enkele dubieuze beslissingen. Maar in tegenstelling tot eerdere wedstrijden zijn de gevolgen zaterdagmiddag te overzien.

Overigens stuurt scheidsrechter Jeukens Joost Visser die vandaag fungeert als Ton 2.0 na een woordenwisseling naar de tribune. Ook de persoon in kwestie begrijpt daar weinig van: “ik heb alleen tegen de beste man gezegd dat ik hier niet voor Jan Doedel in de kou sta. Als ik vlag is dat niet voor niets. Punt uit! Als hij aan de ene kant al zestig minuten vaart op het oordeel van de linesman aldaar, dan verwacht ik ook dat dat aan deze zijde ook gebeurd.”

In de tussentijd weet RCH de score terug te dringen tot 1-3 nadat een indraaiende vrije trap ditmaal wel succes oplevert. Het is echter Japie die de bal met de linker ongelukkig raakt en in eigen doel werkt. Manel denkt het daar het zijne van: “wat wil je als je met een muts op speelt? Misschien dat de muts ietwat voor zijn ogen was gezakt, maar feit blijft wel dat de bal in het netje lag en dat voetballen met een muts op echt not done is!”Trainer Danny, in zijn vrije tijd vrijwilliger bij de modepolitie, lijkt het met Manel eens te zijn als hij niet veel later Japie naar de kant haalt voor Mintjes.

RCH lijkt ineens in een stunt te geloven. De Meer heeft moeite de wedstrijd in het slot te gooien. Doordat er een zee van ruimte achter de laatste linie van de thuisploeg ligt, weten de Amsterdammers er enkele malen gevaarlijk uit te komen. Wonderwel blijven nieuwe doelpunten uit na gemiste kansen van Jesse, Sam en de eveneens inmiddels ingevallen Tijs. Twintig minuten voor tijd is het dan uiteindelijk wel raak als Jesse door Tijs wordt gelanceerd. Ditmaal blijft de gebruinde flankspeler kalm en schuift hij de bal koelbloedig in het lege doel na eerst de keeper te hebben omzeild. “Hij had al veel eerder moeten vallen gezien het aantal uitstekende kansen”, aldus Manel na afloop als RCH kort voor tijd nog een tweede treffer maakt en de eindstand op 4-2 brengt. “Het was vandaag overleven. Dat had niet zozeer met de tegenstander te maken, als wel met het weer. Vooral de eerste minuten na rust was het ijskoud met die straffe wind in je bakkes. Ongelofelijk dat de KNVB dit soort wedstrijden niet afgelast. Nu zijn er nog vier wedstrijden te gaan en dan is het straks goed weer, maar zijn er geen wedstrijden meer te spelen. Laat ze daar in Zeist maar eens over nadenken in plaats van die ineffectieve maatregelen om het geweld op de voetbalvelden terug te dringen.”

In het paasweekeinde wordt er niet gevoetbald door De Meer. De eerstvolgende wedstrijd staat gepland voor 8 april. Tegenstander op Sportpark Drieburg is dan koploper Koninklijke HFC uit Haarlem. De aftrap is om half drie. U bent van harte welkom.