Bloed, zweet, pijn en drie punten voor De Meer zaterdag 1

5 november 2012

AMSTERDAM – s.v. De Meer zaterdag 1 heeft na twee verloren competitiewedstrijden en een midweekse uitschakeling in de beker tegen zondagderdeklasser SV Diemen, weer eens een potje voetbal gewonnen. Zoals we van de roodhemden gewend zijn, ging dat gepaard met veel doelpunten. Op een drassig Sportpark Drieburg werd het Heemsteedse VEW met 4-3 verslagen. Doordat de bezoekers in de eerste helft goed partij gaven, kon De Meer pas in de tweede helft langszij komen. Door de winst op VEW beginnen de Amsterdammers de tweede periode verwachtingsvol.

De start van De Meer is belabberd: vanaf de aftrap is het een opeenstapeling van foutjes en knulligheden. De grootste misser komt op naam van Ali, die een voorzet vanaf de linkerflank vergeet weg te werken. Het cadeautje wordt maar al te graag met beide handen aangenomen door de gemakkelijk scorende spits van VEW. Zodoende staat het na amper een minuut spelen 0-1. Deze stand prijkt niet lang op het scorebord. Mooiboy Laurens, die vanaf hedenmiddag de aangewezen persoon is om de hoekschoppen te trappen, weet de eerste de beste corner op de rechter van Sam te leggen die op zijn beurt geen seconde twijfelt. De bal verdwijnt via de binnenkantschoen diagonaal in het dak van het doel, waardoor De Meer snel de schade lijkt te hebben hersteld. Vindt ook de doelpuntenmaker aan Amsterdamse zijde: “zonder dat je een bal hebt aangeraakt, sta je al achter. Uitermate knullig verdedigd van onze kant. Maar goed, daarna kom je redelijk in de wedstrijd en moet je eigenlijk meteen afstand nemen van VEW. Die kansen waren er zeker!”

De eerste kans komt op naam van Tijs. Het is de hangend op links spelende Mintjes die de bal voorgeeft. Tijs gooit voorafgaand aan zijn aanname zijn lichaam in de strijd, waardoor de verdediger omvalt en hij de hoek voor het uitzoeken heeft. Zijn inzet verdwijnt naast. Niet veel later krijgt hij een tweede poging als hij door Joost wordt diep gestuurd. Wederom verdwijnt zijn inzet, ditmaal kiezelhard, naast de goal van de Heemsteedse doelman. De derde grote mogelijkheid komt op naam van Jesse. Ook zijn inzet, na een goed steekpassje van Joost, verdwijnt in een volkstuintje. “Het is zo balen dat je niet scoort, want met name die eerste kans had er in gemoeten,” aldus Tijs na afloop. “Je bent zo hongerig naar succes, dat het op zo’n moment misschien ten koste gaat van de precisie. Maar daar kunnen we aan werken.” Aan de andere kant loert VEW op zijn kansen. Het speelt georganiseerd, zet op de juiste momenten druk en probeert in de omschakeling gevaarlijk te worden. Wolter pareert een goede mogelijkheid na een verkeerde terugspeelbal van Japie. Echter heeft hij geen antwoord als de Heemsteedse centrumverdediger na een prima getrapte vrije bal bij de tweede paal van dichtbij mag inkoppen. Wederom matig verdedigen van de Amsterdammers, die even daarvoor Manel geblesseerd zien afhaken. Hij wordt prima vervangen door Mark Wesseling. VEW is nog enkele malen gevaarlijk via dode speelmomenten, maar tot doelpunten leidt dit niet. De uitgelezen mogelijkheid voor VEW om de marge te vergroten komt vlak voor rust, als Marcel één mannetje teveel uitkapt en de spits alleen op Wolter kan afgaan. Zijn stift gaat over de doelman en gelukkig voor De Meer ook ruim langs de verkeerde kant paal.

In de tweede helft heeft De Meer wat tactische veranderingen doorgevoerd. Gesterkt door de wind en de zon in de rug zoekt de thuisploeg nadrukkelijk naar de gelijkmaker. VEW komt niet meer van de eigen helft af. Na tien minuten spelen in de tweede helft is het dan ook gelijk. Een goede poging van Jesse wordt nog gekeerd door de doelman, maar de daaropvolgende corner van Laurens wordt binnengekopt door de vrijstaande Joost. Kort daarna volgt er weer een corner. Na een heuse scrimmage komt de bal wederom bij Joost die de bal ditmaal van dichtbij voorlangs schiet, net buiten bereik van Jesse. “We zijn vandaag vrij effectief omgegaan met de hoekschoppen die we hebben gekregen,\" aldus Laurens na afloop. “Ik weet niet of dat komt doordat dit paar mooie benen ze heeft getrapt of het verdedigen van VEW. Feit blijft wel dat we hieruit tweemaal gescoord hebben en daarnaast nog enkele keren dichtbij een goal waren.”

Dat ook een derde doelpunt voor de Amsterdammers valt, is niet verwonderlijk. Verdedigend werk van invaller Edwin van Wegen leidt indirect tot de 3-2 van Jesse. Tussenstation is Sam die de bal ineens verlengd en zodoende de rappe buitenspeler richting vijandelijk doel stuurt. Een koud kunstje voor Jesse, blijkt enkele seconden later. Tot dan toe is er zeer weinig vernomen van VEW. Wel krijgen de bezoekers op de counter nog een grote mogelijkheid als vanaf de rechterkant een voorzet volgt die door de spits via de stuit over het doel verdwijnt. De Meer laat zich niet van de wijs brengen en voetbalt in de tweede helft vrolijk verder. Het is Ali, die via Edwin van Wegen en een snelle een-twee met Joost, dwars over de as van het veld richting doel penetreert om vervolgens ook de doelman van VEW te kloppen: 4-2. De Meer krijgt nog enkele goede kansen via Sam en Laurens, maar de score wordt niet verder uitgebouwd. In de laatste 15 minuten doet De Meer een stapje terug en weet VEW drie minuten voor tijd terug in de wedstrijd te komen als men eerst een strafschop claimt maar niet krijgt na een licht vergrijp van Mark Wesselink, om vervolgens een vrije trap in tweede instantie bij de tweede paal langs de niet geheel vrijuitgaande Wolter te schieten. De einduitslag bedraagt zodoende 4-3.

“Het ging in de eerste helft zeer moeizaam,” aldus Sam na afloop. “In de tweede helft hebben we het goed opgepakt. Ook hebben we de tweede helft getracht de invulling van de posities ietwat te veranderen. Dat heeft denk ik, gezien het speelbeeld in de tweede helft, wel zijn vruchten afgeworpen.” De vraag of er na drie nederlagen op rij sprake was van een crisis, wordt door Laurens resoluut beantwoord: “de competitie is nog lang. We moeten gewoon elke training en wedstrijd onze stinkende best doen. Daarbij hoort een goede voorbereiding, vroeg naar bed, weinig pils en dan op zaterdagmiddag half drie lekker pijn leiden!”

Zaterdag 10 november speelt De Meer wederom een thuiswedstrijd op Sportpark Drieburg. De tegenstander is dan de nummer vier van de ranglijst, SC Buitenveldert, dat twee punten minder heeft dan de roodhemden. U bent van harte welkom om uw favoriete team naar de overwinning te schreeuwen.